Ishtar.List gebruikers handleiding

Inhoud

Wat houdt Ishtar.List in?

Met deze applicatie kun je op maat gemaakte formulieren creëren en beheren. Elk formulier/template bevat flexibele datavelden, waardoor gebruikers eenvoudig diverse soorten bedrijfsinformatie kunnen gaan opslaan en beheren. Of het nu gaat om werknemers, klanten, leveranciers, voertuigen, of andere belangrijke gegevens, de verschillende datavelden zorgen ervoor dat je elke vorm van informatie kunt vastleggen die voor jouw organisatie cruciaal is.

Startpagina

Na het starten van de applicatie, of door op de 'home'-knop te klikken, komt u terecht op de startpagina van Ishtar.List. Deze pagina biedt een overzicht van alle data die reeds toegevoegd werd in uw organisatie. Gevoelige data kan eenvoudig afgeschermd worden door middel van toegangsrechten, zodat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot die informatie.

Weergave

U heeft de mogelijkheid om de weergave van het overzicht volledig naar wens aan te passen. U kunt bepalen welke kolommen u wilt weergeven en in welke volgorde deze worden weergegeven. Daarnaast kunt u instellen op welke kolom het overzicht moet worden gesorteerd en hoeveel items er standaard per pagina worden getoond. Deze aanpassingen worden automatisch opgeslagen, zodat u ze niet telkens opnieuw hoeft in te stellen.

Via de knop in de rechter bovenhoek kan u alle bestaande datavelden over alle templates heen terugvinden in een menu-overzicht. Hier kunt u selecteren welke kolommen voor u zichtbaar mogen zijn en welke niet. Het overzicht wordt onmiddellijk bijgewerkt zodra u een kolom aan- of uitvinkt.

Om de volgorde van de kolommen in het overzicht te wijzigen, selecteert u de titel van een kolom, houdt u de linkermuisknop ingedrukt, en sleept u de kolom naar de gewenste positie. Tijdens het slepen wordt de naam van de kolom weergegeven op de positie waar deze zal worden geplaatst. Zodra de kolom op de gewenste locatie staat, laat u de linkermuisknop los om de wijziging door te voeren.

Het overzicht wordt standaard aflopend gesorteerd op naam. Als u de sortering wilt aanpassen, beweeg dan met de muis over de titel van de gewenste kolom. Enkel indien er een pijltje verschijnt naast de kolomnaam, kan deze worden gesorteerd. Bij de eerste keer klik op de kolomnaam wordt het overzicht gesorteerd van A-Z (of 0-9 bij een nummering). Na een tweede klik wordt de geselecteerde kolom in de andere richting gesorteerd, van Z-A of (9-0). Na een derde klik op dezelfde kolom wordt de standaard sortering opnieuw geactiveerd.

Het aantal zichtbare items in het overzicht kan u aanpassen in de rechter benedenhoek. Nadat u bv. 25 selecteerd, worden enkel nog de eerste 25 resultaten weergegeven. Via de navigatieknoppen kunt u tussen de verschillende pagina's in het overzicht navigeren.

Filters

U kan het overzicht eenvoudig filteren op basis van 1 of meerdere zoektermen. U selecteert de gewenste kolom aan de linkerkant. Vervolgens voert u de gewenste zoekterm in. Om de filter te activeren drukt u op “Enter” of klikt u op de zoek knop . Indien gewenst kan u nog bijkomende filters toevoegen. Let wel op, de resultaten in het overzicht zijn afhankelijk van al uw toegevoegde filters samen. In het voorbeeld hieronder ziet u dat er 2 filters actief zijn op verschillende kolommen. U kan een actieve filter nog wijzigen door deze te selecteren, te wijzigen in het menu en te heractiveren via de “Enter” toets of de zoek knop.

Om een actieve filter te verwijderen, klikt u op de verwijderknop naast de betreffende filter. Om alle actieve filters in één klik te verwijderen, klikt u op de "reset filter"-knop aan de linkerkant. Nadat alle filters zijn verwijderd wordt alle data opnieuw weergegeven.

Data management

Om een nieuw item/entiteit toe te voegen, klikt u in de menubalk op de knop "Nieuwe entiteit".

Vervolgens wordt een overzicht weergegeven van alle templates die door de administrator(s) van uw organisatie zijn opgesteld. Selecteer het juiste template voor het type data dat u wenst toe te voegen. Vervolgens wordt het bijbehorende formulier geopend en kunt u meteen beginnen met het invoeren van alle relevante informatie.

Een formulier kan verschillende soorten velden bevatten. Dit kunnen velden zijn waarin u alleen tekst kunt invoeren, velden waarin u een keuze maakt uit een dropdownmenu, soms met de mogelijkheid voor multi-select. Daarnaast kunnen er velden zijn voor het invoeren van datum en tijd, of velden waarmee u relaties kunt leggen met andere entiteiten. Sommige velden moeten verplicht worden ingevuld. Naast het feit of een invoerveld al dan niet verplicht is, dient u uw invoer mogelijk te voldoen aan specifieke voorwaarden. Bijvoorbeeld, voor een nummer kan er een waarde binnen een bepaald bereik vereist zijn, of bepaalde tekst moet voldoen aan een verplichte notatie.

Als een veld een rode omranding heeft, betekent dit dat het veld niet correct gevalideerd is. Hover met uw muis over het veld om een validatiemelding te zien die aangeeft wat er moet worden aangepast.

Zodra u klaar bent, kunt u alles opslaan via de knop "Save." Opslaan is alleen mogelijk wanneer alle verplichte velden (gemarkeerd met een sterretje) zijn ingevuld en alle velden correct ingevuld zijn. Na het opslaan wordt de toegevoegde entiteit bovenaan in het overzicht weergegeven.

Na het selecteren van een entiteit in het overzicht wordt alle informatie over de geselecteerde entiteit weergegeven. Aan de rechterkant vindt u twee actiekoppen: één om de geselecteerde entiteit te bewerken en één om deze te verwijderen.

Als u bepaalde informatie wilt bewerken, klikt u op de knop "Bewerken". Vervolgens wordt alle ingevulde informatie weergegeven in het bewerkings formulier. Naast de naam van de geselecteerde entiteit, kunt u aan de linkerkant ook steeds het type data/formulier herkennen.

Als er specifieke informatie ontbreekt bij een entiteit en u beschikt over nodige rechten, kunt u deze toevoegen via de knop "Formulier bewerken. U bewerkt hierbij alleen het formulier van de geselecteerde entiteit, het template zelf blijft ongewijzigd. Meer informatie over het toevoegen van datavelden, kan u hier terugvinden in de administrator handleiding.

Nadat u klaar bent met het aanbrengen van de gewenste wijzigingen, kunt u deze opslaan door op de "Save" knop te klikken.

Als een bepaalde entiteit niet langer van toepassing is, kunt u deze verwijderen via de knop "Verwijderen". Na het klikken op deze knop wordt u om bevestiging gevraagd. Als u zeker bent van uw keuze, klikt u nogmaals op "Verwijderen", of "Annuleren" om deze actie ongedaan te maken.

Overzicht van datavelden

Text Een eenvoudig tekstveld waarin u korte tekst kunt invoeren, zoals namen.
Rich text Een veld waarin u langere beschrijvingen kunt invoeren bestaande uit opgemaakte tekst, inclusief vet, cursief, opsommingstekens, hyperlinks, enz.
Custom text

Een veld voor aangepaste tekstformaten met specifieke opmaak.
X: dient u te vervangen door een kleine of hoofdletter
#: dient u te vervangen door een nummeriek getal
Alle andere tekens dient u volledig over te nemen

Nummeriek Een veld voor numerieke waarden zoals getallen of bedragen.
Telefoonnummer Een speciaal veld voor het invoeren van telefoonnummers. U selecteert eerst de landcode, gevolgd door het volledige nummer (zonder spaties of andere tekens).
Keuze opties Een veld waarin u een keuze maakt uit een vooraf bepaalde lijst met opties (dropdown). Indien u meerdere keuzes mag selecteren kan u dit aan de hand van checkboxes.
Gebruikers Een veld dat verwijst naar bestaande gebruikers binnen het systeem waaruit u een gebruiker kunt selecteren. Indien u meerdere gebruikers mag selecteren kan dit aan de hand van checkboxes.
Datum Een veld voor het invoeren van een datum. Kan via manuele input of via een date picker. U dient steeds het opgegeven datum formaat te volgen.
Tijd Een veld voor het invoeren van een tijdstip. Kan via manuele input of via een timepicker. U dient steeds het opgegeven formaat te volgen (12h/24h).
Type relatie Een keuzeveld waarin u bijvoorbeeld land, status of vaardigheid kunt selecteren, al dan niet met multi-select.
Object relatie Een veld waarmee u een relatie kunt leggen met andere entiteiten binnen dezelfde applicatie, al dan niet met multi-select. Mogelijk zal u in plaats van een gewone dropdown, een tabel zien waarin u meerdere relaties kan toevoegen met daarbij keuze uit type relaties zoals parent, child, related, ...